Hollandalı ressam Jan Sluijters tarafından 1907 yılında yapılan eser ‘Bal Tabarin’. Gece kulübü balosu anlamına gelen ismiyle bu resim, daha görüldüğü ilk andan itibaren insanı büyülü dünyasının içine çekiyor adeta.
Resim Paris’in Montmartre bölgesindeki lokal bir gece kulübünün canlı müzikle gerçekleştirilen dans etkinliğini bizlere göstermektedir. Paris’in neredeyse köy denebilecek kadar küçük bir bölgesinde insanların bu denli özenerek hazırlandığı ve doyasıya dans ettiği bu etkinliği gören Jan Sluijters, dans eden insanları çevresinde yanan ışıkların ve canlı müziğin etkisiyle kendi gözlerinden yarı soyut yarı gerçekçi şekilde resmetmek istemiştir.
Dans edenlerin mutluluğu, heyecanı, heves ve tutkuları, kendi zihinlerinden çıkarak resmin içerisine renk cümbüşü olarak karışmıştır. Gece kulübünde dinledikleri müziğin partnerleriyle birlikte kendi vücutlarında ve dış ortamda bu denli yüksek karşılığının olması, dans edenlerin aslında müziğin ve dansın ne denli içinde olduklarını ve müziğe adeta dokunduklarını bizlere göstermektedir.
Bal Tabarin, bizlere lokal bölgelerde bile sanatın ne denli karşılık bulduğunu, insanların kendilerini dansın büyüsüne kaptırmasının ne kadar ‘renkli’ bir faaliyet olduğunu ve en önemlisi dansın ve müziğin evrensel değerler olduğunu göstermektedir.
Comments